Velkommen til en splitter ny konferanse 16. september i Stavanger. Gjennom spennende foredrag og samtaler gir vi deg kunnskap om hvordan det står til med ytringsfriheten her i Norge og hvordan vi sammen kan bygge et robust og motstandsdyktig samfunn som står imot dagens demokratiske utfordringer.
Programmet for DEMO 16. september er laget for elever (3. klasse vgs) og studenter. Vi mener det passer ekstra godt for lektor og lærerstudenter. Det er et begrenset antall plasser.
Hva og hvem står på programmet?
- Åpning ved Klaus Mohn, rektor UiS
- Hvordan står det til med ytringsfrihet og demokrati i dag?
En statusoppdatering om hvordan det står til i verden og hvordan dette påvirker Norge, med særlig fokus på vår digitale ytringsinfrastruktur. Cecilie Hellestveit, spesialrådgiver NIM og forsker ved NTNU.
- Kildebevissthet.
I en hverdag hvor vi oversvømmes av nyheter og informasjon gjennom både sosiale og mer tradisjonelle medier, hvordan kan en være kildebevisst? Hva kan du stole på? Hvordan kan du sjekke om det stemmer? Med Faktisk.no.
- Det har aldri vært lettere å ytre seg ...men?
Mange mener mye om unges ytringsfrihet - om unges og unge voksnes ytringskultur, nyhets-vaner og ytringsklima. Men hva er egentlig utfordringene for unges ytringsfrihet i Norge i dag? Hvordan kan vi fremme verdien av fri ytring og meningsbrytning blant morgendagens voksne, og hva skal til for å styrke unges plass i en stadig mer komplisert offentlighet? Ammal Ahmed Maj Mohamed, Norsk PEN, har med seg spennende gjester som diskuterer og tar imot spørsmål fra salen.
- Hvordan delta i samfunnsdebatten?
Hvordan kan redaktørstyrte medier treffe unge, oppfordre dem til å ta del i samfunnsdebatten og være med å sette dagsordenen? Pernille Filippa Pettersen, Stavanger Aftenblad.
- Bokklubb for folk som ikke leser
I 2021 startet Kriticos «The Book Club» som er en bokklubb for folk som ikke leser bøker. Han forteller hvordan man kan inspirere til viktige samtaler gjennom litteratur. Arrangementet er på engelsk. Kriticos Mwansa, aktivist og foredragsholder.
- Ungdomskultur, kjønn og demokrati
Hvordan påvirkes ungdomskulturen i dag av samfunnets forventninger til kjønn? Mange mener at mannsrollen er i endring – hvordan viser dette seg blant ungdom? Og hvordan kan vi gripe an slike spørsmål i klasserommet? I denne økten undersøker Wergelandsenteret tendenser i ungdomskulturen som omhandler temaene kjønn og demokrati. Økten inkluderer også en praktisk øvelse som kan benyttes i klasserommet eller i annet arbeid med ungdom. Ida Berge, Wergelandsenteret
Programmet slippes fortløpende!
DEMO er arrangert av Ytringsfrihetsbyen Stavanger, Sølvberget og Universitetet i Stavanger. Tusen takk til våre støttespillere og samarbeidspartnere: Stavanger 2025, Stavanger Kommune, Rogaland Fylkeskommune, Sparebankstiftelsen SR-bank, Kulturrådet, UNESCO, Fritt Ord, Kapittel Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, Norsk PEN, Det Europeiske Wergelandsenteret, ICORN og Stavanger Symfoniorkester.