Velkommen til en splitter ny konferanse 17. september i Stavanger. Gjennom spennende foredrag og samtaler gir vi deg kunnskap om hvordan det står til med ytringsfriheten her i Norge og hvordan vi sammen kan bygge et robust og motstandsdyktig samfunn som står imot dagens demokratiske utfordringer.
Hva og hvem står på programmet?
- Ytringsfrihet og demokrati i verden og Norge.
En statusoppdatering om hvordan det står til med ytringsfrihet og demokrati i dag, med særlig fokus på vår digitale ytringsinfrastruktur. Cecilie Hellestveit, spesialrådgiver NIM og forsker ved NTNU.
- Ytringsfrihet i arbeidslivet.
Hvordan kan vi forbedre ytringskulturen på arbeidsplassene våre? Hva må til for at norske arbeidstakere skal føle seg trygge og oppmuntret til å delta i offentlig debatt og uttrykke sine meninger om arbeidslivet? Jørgen Watne Frydnes, generalsekretær i Norsk PEN.
- Medienes betydning.
Medietilsynet har merket en økning i unge som unngår redaktørstyrte medier. Tilliten til tradisjonelle medier har falt globalt, men hvordan er situasjonen i Norge? Hva betyr redaktørstyrte medier for vår beredskap? Kjersti Sortland, redaktør Stavanger Aftenblad.
- Desinformasjon og påvirkningsoperasjoner.
Falske nyheter, informasjonsoverflod og manipulasjon på nett brukes stadig oftere for å undergrave tilliten i samfunnet vårt. Hvordan fungerer disse operasjonene, hvem står bak og hvordan kan vi beskytte oss mot dem? Eskil Grendahl Sivertsen, spesialrådgiver, Cyber-Social Propaganda & Influence, FFI.
- Norsk styrker og svakheter.
Uten ytringsfrihet finnes det ikke noe demokrati. I dagens Norge står det stort sett bra til med ytringsfriheten, men kan vi være sikre på at dette vil fortsette? Hva er våre styrker og hva kan true ytringsfrihetens kår i et av verdens mest demokratiske land? Kjersti Løken Stavrum, daglig leder i Stiftelsen Tinius, styreleder i Schibsted Media og leder for den forrige Ytringsfrihetskommisjonen.
- Sivil motstandskraft.
Hvilken rolle har kulturen? Med VIKING Fotballklubb, Stavanger Symfoniorkester eller Konserthus og Sølvberget Bibliotek.
- Kunstig intelligens. TBA
- Solveig Bergsliens pris for kritisk tekning i skolen.
Årets prisvinner offentliggjøres og prisen deles ut av Alexandre Dessingué, professor i lesevitenskap ved UiS.
- Musikkinnslag ved Ghawgha.
Musiker, låtskriver og sanger fra Afghanistan. Hun er kjent for sine sanger om fred fra et land hvor det er ulovlig å synge og kvinners stemmer ikke skal høres i det offentlige. Ghawgha ble i 2021 kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike kvinner av BBC og i 2023 sang hun under Nobels Fredspris-utdelingen. Hun er i dag bosatt i Harstad etter hun kom til Norge gjennom det internasjonale fribynettverket ICORN.
Programmet slippes fortløpende!
DEMO er arrangert av Ytringsfrihetsbyen Stavanger, Sølvberget og Universitetet i Stavanger. Tusen takk til våre støttespillere og samarbeidspartnere: Stavanger 2025, Stavanger Kommune, Rogaland Fylkeskommune, Sparebankstiftelsen SR-bank, Kulturrådet, UNESCO, Fritt Ord, Kapittel Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, Norsk PEN, Det Europeiske Wergelandsenteret, ICORN og Stavanger Symfoniorkester.