Hopp til hovedinnhold

Hvordan er det å være dobbel minoritet i Norge? Hvilke utfordringer møter skeive innvandrere i Norge? I samarbeid med Skeiv Verden Rogaland inviterer vi til en samtale om erfaringer av å migrere fra en verdensdel til en annen, kulturelle stereotypier og betydningen av teorier om "Det tredje rommet".

Møt Jonah Fedorczuk, leder for Skeiv Verden Rogaland og Elizabeth Parra, leder for Eiganes og Våland frivilligsentral, i en samtale ledet av Davide Bertelli, stipendiat ved PhD-programmet i teologi og religion ved VID vitenskapelige høgskole.

Samtalen holdes på engelsk og finner sted i utstillingen Las seis ventanas (De seks vinduene) av kunstneren Sol Calero.

Jonah Fedorczuk er billedkunstner, spesialisert innenfor digitale medier, og lokal aktivist i Stavangers skeive innvandrermiljø. Fedorczuk er leder for organisasjonen Skeiv verden Rogaland, der han arbeider for å skape trygge rom for mennesker som tilhører flere minoriteter. Han har stor tro på potensialet for endring som kan oppnås gjennom å forene kunst og aktivisme. Fedorczuk er en av bidragsyterne i antologien Queers in Quarantine, et visuelt bidrag som sammenstiller skeives erfaringer under 1980-tallets AIDS-epidemi med skeive minoriteters kamp under COVID19-pandemien.

Elizabeth Parra (f. 1984, Venezuela) er den tredje i rekken av fem søsken og mor til to barn. Parra vokste opp i Venezuela og forlot landet i 2008. Siden har hun bodd i fire ulike land. De siste fem årene har hun arbeidet med kreative prosjekter, frivillige og innvandrere. Hun er nå leder for Eiganes og Våland Frivilligsentral i Stavanger, der hun jobber med å skape møteplasser for innbyggerne.

Davide Bertelli er PhD-kandidat i teologi og religion ved VID vitenskapelige høgskole. Bertelli har en mastergrad i samfunnsgeografi (Human Geography) fra Universitet i Oslo med en avhandling om tilhørighet og politisk deltakelse blant migranter i Nord-Italia. I perioden 2019-2020 arbeidet Bertelli som forskningsassistent på flere migrasjonsrelaterte prosjekt ved Peace Research Institute Oslo (PRIO). Bertellis pågående PhD-prosjekt har arbeidstittelen “Belonging in contested spaces: the case of queer, religious migrants in London and Oslo” og tar for seg hvordan skeive migranter reflekterer over sine egne levde erfaringer av religion, migrasjon og skeivhet, og hva det betyr å leve i dette skjæringspunktet.

Samtalen arrangeres i samarbeid med FRI Rogaland og Skeiv Verden Rogaland og er åpen for alle interesserte. Samtalen er kuratert i samarbeid med Jonah Fedorczuk.

Hovedbilde: Sol Calero, Las seis ventanas (De seks vinduene), Stavanger kunstmuseum, 2023.