Hopp til hovedinnhold
TilbakeTilbake
TilbakeTilbake

Trenger ikke være alene for å være ensom

Vi kan føle oss ensomme selv om det er mennesker rundt oss på alle kanter. Slik er det også i studentmiljøet, der kantinene, lesesalene og fellesarealene ofte kryr av medstudenter.

Vi kan føle oss ensomme selv om det er mennesker rundt oss på alle kanter. Slik er det også i studentmiljøet, der kantinene, lesesalene og fellesarealene ofte kryr av medstudenter.

Man kjenner kanskje mange av utseende og kanskje man hilser og veksler et par ord. Man har kanskje mange venner på facebook, men få man spiser middag sammen med. Den personlige kontakten mangler. Vi er altså ensomme selv om vi ikke er alene. I studentundersøkelser rapporteres det om at ensomhet er et av studentenes største mentale helseproblem.

Råd mot ensomhet

Mange ganger kan følelsen av ensomhet henge sammen med at vi ikke har øvelse i å være alene. Kanskje trenger vi rett og slett å bli bedre til å tåle å være alene, til å trøste oss selv og til å lage hygge for oss selv. Det går an å være alene uten å være ensom. Trener vi oss opp til å tåle å være alene kan vi oppdage nye sider ved oss selv, og det igjen kan gjøre forholdet til andre mer naturlig og mer avslappet.

Andre kan kjenne seg alene fordi de har lite erfaring med å dele personlige sider ved seg selv med andre. Man trenger kanskje øvelse i å åpne seg? Å vise ulike sider av seg selv er også av betydning for å føle nærhet i relasjon til andre, som igjen reduserer ensomhetsfølelsen. Vit at det er svært mange som opplever dette som vanskelig, så ved å tørre å ta kontakt med andre er det ikke nødvendigvis bare deg selv du hjelper, men også en medstudent.

Ved å oppsøke en studentforening eller en aktivitet du liker, har du god sjanse for å treffe andre i samme situasjon som deg.

Å være fysisk aktiv sammen med andre er som et kinderegg: Du får styrket 1: hjerne og kropp, 2: mental helse, og 3: fellesskap. Se i vår kurskalender for aktiviteter. Dersom du liker å trene alene, vil det å styrke din mentale helse gjøre deg bedre rustet til å følge våre råd, slik at du blir mindre ensom.

Be om og ta imot hjelp når det trengs

Det er mye du kan gjøre for å ta godt vare på deg selv, men dersom du kjenner at motgangen blir for tung, skal du vite at det er hjelp å få. Noen studenter har også større utfordringer og vanskeligere livserfaringer enn vi har beskrevet. Vi håper imidlertid at de fleste finner noe nyttig her. Men kanskje du kjenner at du trenger noe mer?

Utviklingsmålet for studieperioden er som tidligere sagt «å klare seg selv», men det betyr ikke at man skal klare seg alene. Å klare seg selv betyr også å samarbeide med andre og å tørre å be om hjelp. Her har vi samlet en liste over ulike hjelpetilbud. Det finnes mange som kan hjelpe deg, og SiS helse ønsker også å være her for deg som student.

Vi er her for deg om det trengs, og vi ønsker deg lykke til med studiene og studentlivet!

Kontakt Helse

51 83 33 00
samtaletilbud@minsis.no
Rennebergstien 30, 4021 Stavanger

Åpningstider

Mandag: 08:00 - 15:00

Tirsdag: 08:00 - 15:00

Onsdag: 08:00 - 15:00

Torsdag: 08:00 - 15:00

Fredag: 08:00 - 15:00

Lørdag: Stengt

Søndag: Stengt

Last ned SiS-appen